- Per Agustí SOT
Clàusules terra o sòl: Aspectes clau
En anteriors post vam explicar la Sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea reconeixent la retroactivitat total de les clàusules terra; en aquesta ocasió volem detenir-nos en qüestions pràctiques a l'hora de reclamar, coneixedors que existeixen molts afectats per aquesta clàusula que encara no s'han decidit a reclamar la seva devolució.
En aquest article ens centrarem en el col·lectiu dels “consumidors” què són aquells als quals la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea fa referència. No obstant això, s'ha de tenir en compte que les empreses amb préstec hipotecari amb clàusules sòl també poden reclamar però des de un altre justificació jurídica.
La primera pregunta a realitzar-se és: Com puc saber si tinc clàusula sol? A efectes pràctics, si has signat un préstec hipotecari fa diversos anys, a interès variable prenent com a referència l’EURIBOR ( tal i com són la majoria dels préstecs hipotecaris signats al nostre país) i comproves que la quota que segueixes pagant a l'entitat bancària des del moment de la signatura del préstec hipotecari no s'ha vist modificada la baixa, és molt possible que tinguis un clàusula sòl en el teu préstec hipotecari. De totes maneres, resulta necessari revisar les escriptures de préstec hipotecari que vas signar en el seu moment amb l'entitat bancària. En cas de dubte, acudeix a un advocat que revisi el préstec hipotecari que vas signar amb el banc; convé comprovar prèviament l'existència del mateix abans de veure la viabilitat de la reclamació judicial.
Si tinc clàusula sol, segur que recupero el que em correspon? Les probabilitats d'èxit són molt elevades, ara bé, s'ha de tenir en compte que el Tribunal Suprem en la seva Sentència de maig del 2013 va declarar que una clàusula terra en si és lícita, però el que no ho és es la falta de transparència en la seva comercialització i es el que va succeir de forma generalitzada quant les entitats bancàries van comercialitzar aquest producte. És necessari doncs que un professional valori si va existir o no transparència en la seva comercialització.
Quina quantitat puc reclamar? Atenent al criteri seguit per la Sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, es pot reclamar el que se t'hagués cobrat de més des del moment de la signatura del préstec hipotecari. La quantitat variarà en cada cas, atenent als anys en vigència del préstec i a la clàusula sol que poguessis tenir.
Si un cop has comprovat els anteriors punts, creus que ets una persona afectada per una clàusula terra il·lícita, el primer que has de fer és posar-te en contacte amb l'entitat bancària; el nostre consell és que ho facis a través de professionals que puguin portar aquesta gestió, no tan sols sol·licitant l'eliminació d'aquesta clàusula sinó la devolució dels diners que haguessis pagat de més des del moment de la signatura del préstec hipotecari.
La nostra experiència sobre aquest tema és que, lamentablement, no existeix moltes vies d'èxit quan es reclama extrajudicialment la nul·litat, i les entitats bancàries prefereixen adoptar la postura que aquesta reclamació s'acabi realitzant judicialment a fi de que sigui un jutge el que determini si escau la nul·litat d'aquesta clàusula o no i si cal exigir la retroactivitat de les quantitats que poguessin correspondre.
Estem a l'espera de si finalment, el Govern aprova un mecanisme que permeti als afectats acudir a sol·licitar la reclamació sense haver d'anar per la via judicial, a data d'avui, no hi ha gens aprovat, i encara que el Govern va proposar un Codi de Bones pràctiques i mecanismes com el de l'arbitratge per resoldre aquests assumptes, a data de subscripció del present post encara no hi ha gens en ferm, amb el que, a menys que variï la situació en les properes setmanes, haurem d'acudir als jutjats perquè ens donin la raó.
Finalment, si vas signar un document amb el banc renunciant a reclamar judicialment, Què pots fer? La nostra interpretació és que, mentre l'acord no hagi estat homologat judicialment, sí seria viable la seva reclamació. Acudeix a un advocat que examini el document que vas signar, ja existeixen sentències que consideren nuls aquests tipus d'acords, i estan donant la raó així al consumidor
En tot cas recorda que, si acudeixes a l'entitat bancària i aquests et proposen un acord, abans d'acceptar-ho i signar qualsevol document, acudeix sempre a un advocat, podrà avaluar si l'acord proposat és la millor solució.
0 Comentaris
Deixa un comentariDeixa un comentari