Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers tècniques i d'analítica per obtenir dades estadístiques. No les utilitzem per segmentar usuaris amb objectius publicitaris. Clicant 'més informació' t'expliquem com deshabilitar si així ho desitges..
Més informació OK

Com puc saber si estic casat en societat de guanys o separació de béns?

El règim econòmic matrimonial és la manera en el que es regula els efectes econòmics i patrimonials del matrimoni.  Per saber quin tipus de règim vincula el nostre matrimoni, s'ha d'estar a diferents circumstàncies que concorren en el moment de contraure el matrimoni. S' ha de tenir en compte que  un cop es determina, serà inmutable, es a dir,  no variarà mai,  a pesar de  que es pugui canviar de residència a una altra comunitat autònoma o estranger, sempre i quan no es realitzin capitulacions matrimonials.

Per saber què règim econòmic tenen dues persones que contreuen matrimoni, hem de recórrer al Art. 9.2 del Codi Civil, el qual estableix que:
        
“Els efectes del matrimoni es regiran per la llei personal comuna dels cònjuges al temps de contreure-ho; a falta d'aquesta llei, per la llei personal o de la residència habitual de qualsevol d'ells, triada per tots dos en document autèntic atorgat abans de la celebració del matrimoni; mancant aquesta elecció, per la llei de la residència habitual comuna immediatament posterior a la celebració, i, mancant aquesta residència, per la del lloc de celebració del matrimoni.La nul·litat, la separació i el divorci es regiran per la llei que determina l'article 107.”

Per tant, i a menys de  que tots dos cònjuges hagin anat a un notari a realitzar capitulacions matrimonials, el nostre Codi Civil fixa un ordre supletori de criteris als quals hem d'atendre en funció de les circumstàncies de cada cas, sent la regla principal que el règim econòmic del matrimoni serà aquell que correspongui amb la llei personal comuna dels cònjuges.

L'article legal que hem transcrit amb anterioritat haurem de tenir-ho molt en compte ja que cada vegada és més comuna l'existència de matrimonis en els quals els cònjuges tenen una llei personal diferent (matrimonis entre estrangers i matrimonis entre residents a Espanya de diferents comunitats autònomes que tenen legislacions autonòmiques diferents , o entre espanyols i estrangers, etc.), fet que comporta aplicar freqüentment els criteris secundaris que estableix aquest article 9.2 del Codi Civil a fi d'identificar el règim econòmic que regeix el matrimoni.

Si un matrimoni no desitja que li sigui aplicable el règim econòmic que la llei fixa, i vol establir un altre, el que haurà de fer es anar a un notari (previ assessorament d'un advocat) i realitzar capitulacions matrimonials.

A efectes informatius, cas de no haver realitzat aquestes capitulacions matrimonials davant un notari, i cas que tots dos cònjuges tinguin el mateix veïnatge civil, assenyalar que en la majoria de comunitats autònomes d'Espanya regeix com a règim legal  supletori la denominada "societat de guanys", mitjançant la qual es fan comuns per als cònjuges els guanys o beneficis obtinguts indistintament per qualsevol d'ells durant el matrimoni, que els seran atribuïts per meitat en dissoldre's aquella mitjançant el divorci.

En altres autonomies com Catalunya i les Illes Balears s'aplica per defecte el règim de separació de béns, per la qual cosa si els dos cònjuges tenen el mateix veïnatge civil, s'aplicarà aquest règim econòmic matrimonial, que es molt diferent al de la societat a guanys, doncs comporta que cada cònjuge té la propietat, el gaudi, l'administració i la lliure disposició de tots els seus béns; sent que en altres regions com Navarra o el País Basc el règim econòmic aplicable és més particular i concret, els  denominats "Societat legal de reconquesta" i "Comunitat foral de béns" respectivament.

Si t'interessa saber més sobre les diferències entre diferents règims econòmic matrimonial, et recomanem que llegeixis el nostre article “Una pinzellada als principals règims econòmics matrimonials”

Per tot això, quan dues persones contreuen matrimoni han de tenir present que a falta de manifestar la seva voluntat mitjançant capitulacions matrimonials davant Notari, se'ls aplicarà el règim que estableix la llei per defecte el qual té diferents regles per a la seva determinació.

Per establir la règim econòmic, en defecte de pacte mitjançant capitulacions, s'estableixen les següents regles:

1) S'establirà com a règim el que digui la llei personal comuna dels cònjuges al moment de contreure matrimoni. Per exemple, en el cas d'un matrimoni format per dues persones que tinguin el veïnatge civil català, tindran com a règim econòmic matrimonial el de separació de béns, que és el que estableix la Llei Comuna d'ells (en aquest cas, El Codi Civil de Catalunya). En el cas que siguin dues persones amb veïnatge civil a la Comunitat de Madrid, la llei personal comuna és el Codi Civil Espanyol, per la qual cosa el règim econòmic matrimonial aplicable serà el de societat de guanys, i això, encara que decidissin casar-se a l'estranger o una altra comunitat autònoma.

2) Cas que no existeixi una llei personal comuna, com per exemple dues persones que contreuen matrimoni, una amb veïnatge Civil andalús i una altra amb veïnatge civil Madrileny, s'aplicarà la llei de la residència immediatament posterior a la celebració del matrimoni. És a dir, que si aquesta parella andalusa-madrilenya es casen a Saragossa però tenen la seva primera residència habitual comuna a Barcelona, haurà d'aplicar-se el règim de separació de béns que és el que regeix a Catalunya (segons Codi Civil de Catalunya).

3) Si ens trobem en un supòsit en el qual no pot aplicar-se una llei personal comuna, i tampoc passen a residir en un mateix domicili (parelles per exemple que per motius professionals contínuament viatgen de forma separada), en aquest cas, la llei que deuria aplicar-se seria la del lloc on van contreure matrimoni. Així les coses, si una parella amb veïnatge civil de les illes balears i l'altre Madrilenya es casa a Barcelona i es van a viure tots dos consorts a l'estranger en domicilis separats per motius professionals, en aquest cas, el règim econòmic a aplicar serà el de separació de béns (Catalunya), en ser el del lloc on es va contreure matrimoni.

No s'ha de confondre veïnatge civil amb empadronament, ja que són coses diferents. El veïnatge civil s'adquireix per la permanència en un mateix lloc durant un determinat termini temporal que fixa la llei.

En moltes ocasions les escriptures notarials efectuades durant el matrimoni (compravendes d'habitatges, testaments, etc..) contenen errors respecte a quin és el règim econòmic matrimonial que té el matrimoni. Independentment del que consti en aquestes escriptures, sempre haurà d'estar-se al règim econòmic real, el qual és el que es determina sobre la base de capitulacions matrimonials, o bé en base les regles que hem esmentat en aquest post.

De la mateixa manera, recorda que, tal com hem indicat abans, el fet de canviar de residència o fins i tot de veïnatge civil, no altera, de per si, el règim econòmic matrimonial, per la qual cosa, a títol d'exemple, si un matrimoni en el qual tots dos són andalusos  van a viure a Barcelona, a pesar que resideixin 30 anys a Catalunya i ostenten doncs ja veïnatge civil català, sempre continuaran casats en règim de societat a guanys (a menys de que facin davant notari noves capitulacions matrimonials).

Per la complexitat de la matèria, i davant la importància i transcendència econòmica que implica el règim econòmic matrimonial és necessari que davant qualsevol dubte contacti amb un advocat. S'ha de tenir present  que el règim econòmic matrimonial és important a l'hora de futures herències, així com les adjudicacions de béns que li pot correspondre a cadascun dels cònjuges en cas de divorci,  doncs és evident que el resultat respecte a l'adjudicació de béns en un divorci d'unes persones casades en societat de guanys, serà molt diferent a l'adjudicació de béns que pugui succeir en persones en les quals ostentin un règim econòmic matrimonial de separació de béns.

Tens dubtes sobre quin és el seu règim econòmic matrimonial? Contacti amb nosaltres

28 Comentaris

Deixa un comentari

Deixa un comentari

Responsable AOB ABOGADOS LEGAL SERVICES SLP
Finalitat
  1. Publicar i contestar al nostre blog els comentaris que feu a l'apartat 'Deixa un comentari' que apareix en el formulari habilitat dels posts del nostre blog. A la nostra web apareixerà publicat el nom i cognom facilitat i el seu comentari (mai publicarem el seu correu electrònic)
  2. Poder-li enviar el nostre butlletí comercial i realizar les comunicacions informatives i publicitàries dels nostres productes i serveis, inclús per mitjans electrònics (mail, etc..)
Legitimació Consentiment del interessat.
Destinataris No es cediran les dades a tercers, excepte en supòsits d’obligacions legals.
Drets Accedir, rectificar i suprimir les dades, així como altres drets, como s’explica a la informació addicional.
Informació addicional Pot consultar la información addicional i detallada en el nostre apartat Política de Privacitat

Lucia ibarra Acosta

Contestar

Estoy casada en argentina en régimen ganancial , actualmente recidimos en baleares . Voy a homologar el matrimonio porque octuve nacionalidad española. Cambia el régimen ?

image description

AOB Abogados

Contestar

Hola Lucia,

El régimen económico matrimonial, en principio, es inmutable, por lo que no variará por el mero hecho de homologar tu matrimonio, a menos de que de forma expresa lo quisiéras.

De todos modos, si deseas que estudiemos tu asunto, te animamos que solicites visita con nuestros abogados expertos en derecho de familia o si no puedes desplazarte, a que utilices alguno de los servicios legales online que encontrarás en nuestra web.

Un saludo

Martín

Contestar

Hola cómo están, como puedo saber si estoy casado con o sin separación de bienes, cuando me case nadie me lo pregunto, gracias

image description

AOB Abogados

Contestar

Hola Martin,

Caso de que no pactaras nada antes del matrimonio, es la Ley la que determina el régimen económico matrimonial (separación de bienes o sociedad de gananciales, por ejemplo), en función de una serie de circunstancias.

Si deseas saber en que régimen económico matrimonial te encuentras, te animamos a que utilices nuestro servicio de consultas legales online. Por sólo 28€, un abogado experto en derecho de familia te dará respuesta en menos de 24 horas.

Un saludo

image description

AOB Abogados

Contestar

Hola Yanire,

Te recomendamos que utilices nuestro servicio de consultas online y por sólo 28€ podremos darte una respuesta en menos de 24 horas.

Para poderte asesorar respecto el régimen económico matrimonial necesitaremos saber:

- Cuanto tiempo llevávais residiendo en vuestra comunidad autónoma antes de casaros tu y tu pareja

- Dónde fué vuestra primera residencia después de casaros.

Un saludo

Alejandra

Contestar

Hola queria saber si me case con separacion de vienes ya que me case hace casi doce años y no lo recuerdo ..

image description

AOB Abogados

Contestar

Hola Alejandra,

Utiliza nuestro servicio de consultas legales online, y por sólo 28€ en menos de 24horas te indicaremos que régimen económico matrimonial.

Necesitaremos saber:

- La fecha y el lugar donde contrajiste matrimonio.

- La localidad que fue vuestro primer domicilio después del matrimonio.

- Si los dos nacistéis y habéis vivido siempre en la misma comunidad autónoma, o caso de haber residido o nacido en distintas comunidades, saber la comunidad autónoma en la que vivíais durante los 10 años inmediatamente anteriores al matrimonio.

Un saludo

Silvia

Contestar

Hola quería saber si estoy casada en bienes gananciales o separación de bienes..yo llevaba viviendo en Palma de Mallorca 13 años mi marido solo dos y medio..( cuando nos casamos) los dos somos de Santander que nos hemos casado en Baleares, y yo me compré una casa hace 7 años..llevo dos y medio casada y vivimos en mi casa en Mallorca

Gemma Polo Marti

Contestar

Hola buenas tardes ,tengo dudas respecto al régimen económico de mi matrimonio , el cual se realizó en Santo Domingo, República Dominicana,yo soy catalana y mi marido dominicano , nos casamos el 19/08/2008 y mi esposo llegó a Cataluña el 2/03/2009, y hasta el 2012 no quedo registrado en el registro civil central de Madrid, con todo este lío no sabemos al final que régimen económico tenemos. Me podrías orientar? Gracias.

image description

AOB Abogados

Contestar

Hola Gemma,

Para poder estudiar tu caso, utiliza nuestro servicio de consultas legales online que encontrarás en en el menú superior de nuestra web. Por sólo 28€ te daremos respuesta en menos de 24 horas y te informaremos del régimen económico matrimonial aplicable.

Cuando rellenes la consulta,  no olvides indicarnos si tu residiste en Santo Domingo antes de casarte, y por cuanto tiempo, nos confirmes que tu marido, antes de casarse no residió nunca en Catalunya, y nos indiques si la primera residencia  cómun que tuvisteis justo después de casaros fue en Catalunya.

Un saludo

Ángel

Contestar

Hola, me case en Mallorca en 2014, tras 3 años empadronado allí y con viví 3 años más allí. Los 2 somos de Córdoba, y nuestra intención fue casarnos en separación de vienes, es más, así creía q estábamos casados. Hace un año vinimos a Málaga, compre una casa y la notaría dijo q ko, que estábamos en gananciales x no haber convivido allí 10 años. Para colmo ahora me estoy separando y Nadia parece decirme nada claro....

image description

AOB Abogados

Contestar

Hola Angel,

Con los datos que nos facilitas, todo parece indicar que estáis casados en régimen de sociedad de gananciales.

De todos modos, para que un abogado experto en derecho de familia pueda asesorarte, te animamos a que utilices el servicio de consultas online que encontrarás en nuestra web. Por sólo 28€ en menos de 24 horas daremos respuesta a tus dudas.

Un saludo

ANGELA

Contestar

Soy española de origen y me casé con un ciudadano británico en Bristol (Reino Unido) en 1987, No hubo capitulaciones matrimoniales y nos casamos en la Oficina de Registro de Bristol. Estuve residiendo allí tres meses antes de la boda y luego casi 20 años en los que trabajé en diferentes empresas. Allí nacieron mis hijos (británicos) en Bristol en 1089 y 1995. Sé que me ampara el régimen matrimonial británico ya que me casé allí y estuve más de cinco años residiendo allí después del matrimonio. Necesito saber dónde se recoge la norma que me asigna el régimen británico en mi matrimonio urgentemente .Un gran saludo. De hecho, necesito un profesional que me certifique que el régimen matrimonial que me pertenece es el británico debido a la ley..................... Por supuesto lo pagaría,

Luna

Contestar

Buenas noches, Primero gracias por la ayuda. Mi padre nacido en 1953 en Cádiz (se trasladó de pequeño a Cataluña) y mi madre nacida en Cataluña, ambos residentes en Barcelona a la hora de contraer matrimonio en 1976. ¿Podrías indicarme en qué régimen matrimonial se casaron? Constan en unas escritura gananciales y en otras separación de bienes. En testamento consta separación de bienes, pero el notario que va a abrir la herencia dice que mi padre tiene que justificar que antes del matrimonio llevaba 10 años residiendo en Cataluña, pero en aquella época no se empadronaba todo el mundo y salen mis abuelos pero los hijos de ellos no. Al notario no le sirve el certificado escolar ni ningún otro dato que no sea el padrón. ¿Por casarse en Cataluña en 1976 (aunque fuera época franquista) no pueden acogerse a Separación de Bienes? Gracias por la ayuda

image description

AOB Abogados

Contestar

Hola Luna,

En el menu superior, dentro de servicios online, encontrarás nuestro servicio de consulta online vía web, a través de este mecanismo un abogad@ especialista en la materia objeto de consulta podrá responderte por escrito en 24 horas laborables a la duda que nos transmites. Comprueba las condiciones de este servicio y si tuvieras más dudas puedes utilizar nuestro servicio de consulta legal por videoconferencia.

Un saludo

Carla Nieto

Contestar

Hola quisiera saber si me pueden ayudar. Mi prometido es español andaluz y yo ecuatoriana y residimos en UK hace algunos años. Quisieramos casarnos bajo la sociedad de gananciales, pero la ley de UK es muy diferente. La pregunta es, si nos casamos aquí en el Reino Unido y registramos nuestro matrimonio en España que ley rige? Muchas gracias

image description

AOB Abogados

Contestar

Hola Carla,

Para consultas tan específicas como la que nos indicas, en el menu superior, dentro de servicios online, encontrarás nuestro servicio de consulta online vía web.

A través de este mecanismo de asesoramiento un abogad@ podrá responderte por escrito en 24 horas laborables a la cuestión que nos planteas. Comprueba las condiciones de este servicio y si tuvieras más dudas al respecto, puedes utilizar nuestro servicio de consulta legal por videoconferencia y podremos asesorarte así de forma personalizada.

Un saludo

Mónica Novoa

Contestar

Buenas noches, tengo un problema, yo me casé en Argentina en el año 1986 pero en 2003 obtuve la nacionalidad española, (por mi padre) y me vine a vivir a España a Baleares en 2005, Inscribí desde el consulado el matrimonio en España, pero ahora no sé qué régimen matrimonial tengo, hemos comprado una vivienda en Baleares y ahí nos pusieron régimen separación de bienes por ley balear, pero ahora tengo que escriturar otra propiedad en Valencia y quieren que lleve un comprobante dónde figure el régimen de matrimonio, fuimos al registro civil y no saben nada, y al notario donde escrituramos nuestra primera casa y tampoco lo saben. Vivimos en Menorca desde 2005 pero ya no sabemos de dónde sacar ese dato. Espero su ayuda, gracias

image description

AOB Abogados

Contestar

Hola Mónica,

Para consultas muy específicas disponemos del servicio de consulta legal online via web, que encontrarás en el menu superior dentro de servicios online y en 24 horas laborables recibirás respuesta por escrito por un abogado especialista en la materia. Consulta las condiciones de este servicio.

Si por el contrario quieres un servicio más completo y global en el que podamos ayudarte ante más dudas que pudieras tener, disponemos del servicio legal por videoconferencia, que encontrarás en el menu superior de nuestra página web dentro de servicios online  y mantendrás una reunión como si estuvieras presencialmente en nuestras oficinas.

Un saludo

Anabel

Contestar

Me case en el 2013, y quisiera saber si estoy en gananciales o en separacion de vienes. Gracias

Luis Valle

Contestar

Buenas tardes. Me pongo en contacto con vosotros para hacer una consulta. Mi marido falleció en 2018. Nos casamos en Catalunya en 2014. Él era holandés. Como he podido leer, nos casamos en régimen de separación de bienes. No tuvimos que firmar nada. No hicimos declaración de herencia y, por tanto, todo lo suyo lo heredé yo. El caso es mi marido tenía propiedades en Holanda. No hubo problema alguno para hacerme cargo de ellas. Pero quedó una casa familiar, que no se pudo vender porque había una inquilina, que falleció hace poco. La familia de mi marido la quiere vender y estoy de acuerdo. Pero me preguntan si mi marido y yo estábamos casados en régimen de separación de bienes o en régimen de bienes gananciales. Yo ya les dicho que en Catalunya, por defecto, nos casamos en régimen de separación de bienes y, al casarnos, no tuvimos que firmar nada. Lo que preocupa es que ahora me pidan documentos de los que no dispongo. Si insisten, habría alguna manera de demostrarlo? Muchas gracias por vuestra atención. Un saludo, Luis

image description

AOB Abogados

Contestar

Hola Luis,

Para consultas muy específicas disponemos del servicio de consulta legal online vía web, que encontrarás en el menú superior de nuestra página web dentro de servicios online y en 24 horas laborables recibirás respuesta por escrito por un abogado especialista en la materia. Consulta las condiciones de este servicio.

Si por el contrario quieres un servicio más completo y global en el que podamos interactuar contigo y ayudarte ante más dudas y consultas que pudieras tener,, disponemos del servicio legal por videoconferencia, que encontrarás en el menú superior de nuestra página web dentro de servicios online y mantendrás una reunión como si estuvieras presencialmente en nuestras oficinas.

Un saludo

Enrique García

Contestar

Yo fui a casarme en León por la proximidad de los familiares, y después de la celebración nos fuimos a nuestra residencia habitual en mallorca. En el acta del registro no pone nada. Asique no se en que régimen estamos.

image description

AOB Abogados

Contestar

Hola Enrique,

Para consultas muy específicas disponemos del servicio de consulta legal online vía web, que encontrarás en el menú superior de nuestra página web dentro de servicios online y en 24 horas laborables recibirás respuesta por escrito por un abogado especialista en la materia. Consulta las condiciones de este servicio.

Si por el contrario quieres un servicio más completo y global en el que podamos interactuar contigo y ayudarte ante más dudas y consultas que pudieras tener,, disponemos del servicio legal por videoconferencia, que encontrarás en el menú superior de nuestra página web dentro de servicios online y mantendrás una reunión como si estuvieras presencialmente en nuestras oficinas.

Un saludo