- Per Daniel ORGUÉ
La Carta d'intencions: La forma de regular les negociacions
En operacions de certa rellevància de caràcter mercantil, és comú i molt recomanable que de forma prèvia a l'inici del període de negociacions, les parts proposin la signatura d'una Carta d'Intencions (també conegudes com Letters of intent o LOI). La funció principal és regular i proporcionar seguretat jurídica a les parts durant tot el procés negociador.
El supòsit més habitual és que es proposi la signatura d'aquestes cartes d'intencions en les primeres converses dirigides a aconseguir un acord per a la compravenda d'una empresa o per a una fusió, establint un conjunt de drets i obligacions per a les parts, tals com el deure confidencialitat, o el dret a informació, que s'hauran de respectar durant tot el període negociador.
Contingut de les Cartes d'Intencions:
Les cartes d'intencions són voluntàries i no es troben regulades en el nostre ordenament jurídic, per la qual cosa el contingut serà el que pactin les parts lliurement. De totes maneres, el contingut més habitual d'aquest tipus de documents és:
L'exclusivitat de les negociacions, els deures de confidencialitat, els terminis del procés contractual, l'obligació de negociar de bona fe, el dret d'informació, i lògicament, la forma en la qual s'ha de dur a terme la “Due Diligence", que serà la gran protagonista i la peça clau de tota la fase negociadora.
Els efectes:
Addicionalment, en algunes ocasions s'afegeix específicament una clàusula penal per al cas que alguna de les parts decideixi renunciar a l'operació, però a criteri d'aquest lletrat, la naturalesa de la Carta d'Intencions és la de regular el procés negociador, i no és ni una oferta vinculant, ni un precontracte, amb el que establir una clàusula penal considerem que queda fora de l'àmbit d'aquest tipus de documents.
Un altre aspecte és incloure una indemnització pels danys i perjudicis causats per al cas que una de les parts no complís amb alguna de les obligacions a les quals s'ha sotmès en la Carta d'Intencions i que siguin relatives al propi procés negociador.
Imaginem el següent suposat: un potencial comprador incompleix el seu deure confidencialitat, i als competidors els arriba el resultat de la “Due Diligence”. Això podria arribar a suposar un important impacte negatiu a tots els nivells, fins i tot constitutiu d'una infracció penal, i considerem que per a aquests supòsits, és convenient establir unes conseqüències mínimes per a la part incomplidora.
En conclusió:
La Carta d'Intencions (o LOI) és un contracte perfeccionat i vàlid mitjançant el qual les parts estableixen voluntàriament els drets i obligacions de la fase de negociació per a la consecució d'una operació en l'àmbit mercantil, i aquests drets i obligacions són plenament exigibles per les parts.
Sense perjudici d'això, les parts poden afegir el contingut que considerin oportú, fins i tot una clàusula penal, per la qual cosa no cal prendre's a la lleugera aquest tipus de documents.
Si tens la intenció d'adquir una societat, el seu fons de comerç o unitat productiva, els següents articles del nostre Blog et podrien interessar:
- Què fer si he comprat una societat i el venedor s’està quedant amb els clients
- "Due Diligence": la millor aliada en cas de compra d'una societat
Més dubtes? Contacta amb el nostre despatx per a rebre assessorament mercantil en el procès negociador sol·licitant visita a les nostres oficines, o si ho prefereixes, sol·licitant assessorament via videoconferència amb un dels nostres advocats.
0 Comentaris
Deixa un comentariDeixa un comentari