- Per Elisabeth SANCHO
Poden les parelles estables de fet cobrar la pensió de viduïtat?
Però això ha canviat ja que en el mes d'abril de 2017, es va crear el Registre de Parelles Estables de Catalunya. Amb la creació d'aquest registre a nivell autonòmic, es garanteix que tots els ciutadans puguin tenir accés a aquest registre, amb independència del seu lloc de residència, sent que fins a aquesta data com ja s'ha indicat únicament existien registres d'abast municipal tan sols en algunes localitats. Ara i amb la creació d'aquest registre es dóna l'oportunitat a tots els ciutadans de Catalunya d'inscriure's com a parella estable, i de complir-se amb els requisits establerts per la legislació vigent, de percebre la pensió de viduïtat.
En conseqüència és important tenir en compte que si la parella no s'ha inscrit en el registre de parelles estables, la Seguretat Social li denegarà al conviviente supervivent la pensió de viduïtat, sent que si ben fins avui això podia ser injust (lloc que havien municipis que no donaven opció a inscriure's com a parella estable i per tant de forma automàtica se'ls privava d'aquesta prestació) ara depèn únicament de fer el tràmit, que és gratuït, davant la seu central del Departament de Justícia o en la Delegacions Territorials de Justícia de Girona, Lleida, Tarragona o Barcelona.
La Llei General de la Seguretat Social estableix els requisits pels quals es considerarà que una parella de fet té dret a percebre una pensió de viduïtat, sent aquests:
- Que la parella hagi tingut una convivència estable i notòria amb caràcter immediat a la defunció i amb una durada ininterrompuda no inferior a 5 anys.
- La inscripció com a parella estable en algun dels registres específics existents en les comunitats autònomes o ajuntaments del lloc de residència o mitjançant document públic (constitució de la parella davant Notari), que haurà d'haver-se produït amb una antelació mínima de 2 anys pel que fa a la data de la defunció.
- Que, durant el període de convivència, cap component de la parella estigués impedit per contreure matrimoni ni tingués vincle matrimonial amb una altra persona.
- Que el causant hagi cotitzat durant un període mínim, el qual haurà de ser:
• Si la defunció és a causa de malaltia comuna: de 500 dies dins d'un període mínim ininterromput de 5 anys immediatament anteriors a la defunció.
• Si la defunció és a causa d'un accident, sigui o no de treball, o a malaltia professional no s'exigeix període previ de cotització.
• Si es tracta de persones que en la data de defunció no es trobin donades d'alta o en situació assimilada a la d'alta, causaran dret a pensió de viduïtat sempre que reuneixin un període mínim de cotització de 15 anys.
- Que els ingressos del beneficiari de la pensió de viduïtat (convivent supervivent):
• Durant l'any natural anterior a la defunció de la seva parella, no aconsegueixi el 50% de la suma dels ingressos propis més els de el causant haguts en el mateix període, o el 25% en el cas que no existeixin fills comuns amb dret a pensió d'orfandat.
• O alternativament que siguin inferiors a 1,5 vegades al salari mínim interprofessional vigent al moment de la defunció. El límit indicat s'incrementarà en 0,5 vegades la quantia del salari mínim interprofessional per cada fill comú amb dret a la pensió d'orfandat que convisqui amb el supervivent.
D'aquesta manera i en el supòsit de complir-se amb les condicions establertes per la legislació vigent, sent que amb la creació del Registre de Parelles Estables de Catalunya es dóna la possibilitat a tothom a constituir-se com a parella estable en un registre de forma gratuïta, i es podrà percebre pel membre supervivent de la parella estable la corresponent pensió de viduïtat sempre que es compleixin la resta de requisits.
6 Comentaris
Deixa un comentariDeixa un comentari
txell
50%? Això vol dir q sí el supervivent cobra més que el finat... no cobrarà pensió de viudetat?
AOB Abogados
Bon dia Txell,
Si necessites assessorament al teu cas en concret, contacta amb el nostre despatx i podrem oferir-te una resposta personalitzada i en base a la normativa d'aplicació en aquest moment.
Cordialment
Cari
Buenas tardes. Mi hermano a enviudado y tenian una relación de pareja estable, registrados ante notario desde el año 2012, al tramitar la viudedad le piden un certificado de pareja estable, cosa que no tiene, porque en aquel año no se registraban ni lo sabían tampoco, pueden denegar la paga de viudedad por no estar registrados como pareja estable? . Muchas gracias. Un saludo. Cari.
AOB Abogados
Hola,
Para consultas tan específicas como la que nos indicas, en el menu superior, dentro de servicios online, encontrarás nuestro servicio de consulta online vía web.
A través de este mecanismo de asesoramiento un abogad@ podrá responderte por escrito en 24 horas laborables a la cuestión que nos planteas. Comprueba las condiciones de este servicio y si tuvieras más dudas al respecto, puedes utilizar nuestro servicio de consulta legal por videoconferencia y podremos asesorarte así de forma personalizada.
Un saludo
Luis Quejido Perez
Yo soy viudo, además de mi pensión por incapacidad cobro una pensión de viudedad, si yo me hago pareja estable registrada con mi pareja, ¿pierdo mi pensión de viudedad?
AOB Abogados
Hola Luis,
Para consultas muy específicas disponemos del servicio de consulta legal online vía web, que encontrarás en el menú superior de nuestra página web dentro de servicios online y en 24 horas laborables recibirás respuesta por escrito por un abogado especialista en la materia. Consulta las condiciones de este servicio.
Si por el contrario quieres un servicio más completo y global en el que podamos interactuar contigo y ayudarte ante más dudas y consultas que pudieras tener,, disponemos del servicio de consulta legal por videoconferencia, que encontrarás en el menú superior de nuestra página web dentro de servicios online y mantendrás una reunión como si estuvieras presencialmente en nuestras oficinas.
Un saludo