- Per Daniel ORGUÉ
Què fer si he comprat una societat i el venedor s’està quedant amb els clients
La inversió i la compra de societats poden ser instruments molt útils per fer créixer el seu negoci. D’aquesta forma, a part de millorar la seva posició i reputació en el mercat i eliminar part de la competència, aconseguirà guanyar clientela e incrementar els ingressos i, per tant, si està ben gestionat, obtenir majors beneficis. La compravenda de societats pot ser un mecanisme ràpid per a captar clients i potencials clients i una bona forma d’obtenir una bona rentabilitat si es prenen certes cauteles, mitjançant l’optimització d’estructures, recursos, personal i proveïdors.
Quan s’adquireix una societat, un dels actius importants que es persegueixen és el de l’adquisició del fons de comerç de l’empresa venedora. És a dir, els clients.
Però, què succeeeix si el venedor d’aquesta societat, un cop venuda, comença a contactar amb els antics clients per recuperar-los? Què succeeix si aquest mateix venedor constitueix una nova societat que es dedica pràcticament al mateix a la societat que vostè a comprat i capta als seus antics clients amb la pèrdua de facturació que això comporta?
Regulació Contractual.
En aquest tipus d’operacions de compravenda d’Unitats Productives o de Societats Mercantils, el nostre despatx d’advocats s'en ocupa d'incloure clàusules específiques en el Contracte o Escriptura de compravenda, per evitar que això succeeixi. Es denominen Pactes de No Competència i de No Concurrència . En aquests pactes s’estableixen certes obligacions per al venedor durant un període de temps concret, com per exemple, de tres anys.
Exemples d’obligacions per al venedor de la societat que els nostres advocats de l’àrea mercantil estableixen en els contractes són que el venedor:
- No pugui prestar els mateixos serveis que venen prestant la societat que ha venut, ni per si mateix, ni a través de terceres persones o societats.
- No pugui prestar aquests serveis a cap dels clients de la societat.
A més a més, i per a dissuadir que el venedor de la participació social tingui la temptació de posar-se en contacte amb els clients que integren el fons de comerç transmès, es pot fixar què en cas d’incompliment d’algun d’aquests pactes, el venedor estarà obligat a abonar una indemnització pels danys i perjudicis causats que ja queda fixada i estipulada, evitant d’aquesta manera la incertesa de que un Jutge pugui valorar incorrectament els danys i perjudicis que la captació fraudulenta de clients per part del venedor podria ocasionar al comprador.
I per a que no hi hagi cap dubte en relació a qui són aquests clients, en els nostres contractes de compravenda de societats incloem una llista dels clients per a evitar conflictes en el futur de interpretació al respecte de si un client era del fons de comerç o no.
I si en el Contracte o Escriptura de venda no s’hi especifica res?
Però en algunes ocasions els clients acudeixen al nostre despatx quan el problema ja s'ha produit i el venedor està captant els clients, i un cop ja s’han signat els contractes sense el nostre assessorament previ, i sense incloure cap d’aquestes clàusules de no competència i/o no concurrència.
En aquests casos, normalment el venedor pensa (incorrectament) que regeixen els principis de lliure competència i llibertat de mercat, i torna a contactar amb els seus antics clients per a oferir-los els mateixos productes o serveis que venia oferint a través de la societat que ha venut.
Ara bé, és evident que un empresari que adquireix una Unitat Productiva o una societat, aquesta operació té per objecte principal fer créixer el seu negoci, i un dels actius més importants és la cartera de clients, i en conseqüència, de poc serveix comprar una societat si el venedor es dedica a apropiar-se de la cartera de clients, ja sigui de forma parcial o total. En aquest cas, quines solucions podem trobar?.
Sobre aquesta matèria la Llei no estableix res de forma concreta, sembla inverosímil que existint una abundant legislació mercantil, ja sigui a través de la Llei de Societats de Capital, el Codi de Comerç i les antigues Lleis de Societat Anònimes i Societat Limitades, no hi hagi ni un sol de pàrraf dedicat a aquesta qüestió. És el que anomenem una “llacuna legal” en tota regla.
Però per sort, els Jutges i Tribunals si que han dedicat els seus millors esforços en deixar ben clara aquesta qüestió i, fins i tot, han utilitzat el dret comparat per a determinar la seva postura: el que ven una societat mercantil o una unitat productiva ha d’abstenir-se de realitzar activitats concurrents o competencials encara que no es fixi d'una manera expressa en el contracte de compravenda.
En conseqüència, tot i quan en el contracte no es digués res específicament sobre aquest assumpte relacionat amb el fons de comerç transmès, estaria absolutament prohibit que aquest venedor oferís els mateixos productes i/o serveis a la mateixa clientela de la societat que ha venut.
Tanmateix, alguns d’aquests Jutges i Tribunals utilitzen un article de la Legislació italiana per a basar les seves conclusions que estableix: “[...] qui ven l’empresa ha d’abstenir-se, pel període de cinc anys de la transmissió, d’iniciar una nova empresa que per l’objecte, la ubicació o altres circumstàncies sigui idònia per a desviar a la clientela de la empresa cedida[...]”
En resum, sempre és preferible incloure aquestes clàusules en els Contractes i Escriptures de compravenda de societats i d’Unitats Productives, però de no fer-ho, la jurisprudència actual permet accionar contra el venedor en cas que aquests fets es produeixin.
Si tens intenció de comprar una societat o fons de comerç, et recomanem una lectura als següents articles del nostre blog "Due Diligence": la millor aliada en cas de compra d'una societat on tractem els aspectes juridics a tenir en compte en una compravenda, i La Carta d'intencions: La forma de regular les negociacions, el primer document que s'ha de tenir present quan hi ha la intenció d'aquirir una societat.
Vol comprar o vendre una societat i blindar que no se l’emportin els clients? Ja ha comprat una societat i el venedor està captant als clients que formaven part de la societat adquirida? Contacti amb els advocats de l’Àrea mercantil del nostre despatx per a rebre tot l’assessorament online a través del nostre servei de videoconfèrencia legal, o si ho prefereix, sol·licitar visita presencial a les nostres oficines.
0 Comentaris
Deixa un comentariDeixa un comentari