- Per Daniel SOT
Quins efectes té negar-se a sotmetre's a la prova d'alcoholèmia?
Hi ha determinats casos en els quals un conductor pot estar obligat a sotmetre's a les proves d'alcoholèmia. Això succeeix quan per exemple un conductor s'ha vist involucrat en un accident de trànsit, quan existeix un control preventiu d'alcoholèmia o bé quan s'ha comès una infracció de tràfic i s'evidencien símptomes d'estar conduint sota la influència de l'alcohol.
Ara be... Que succeeix si, davant el requeriment d'un agent de policia, un conductor es nega a sotmetre's a la prova d'alcoholèmia? Se'm pot condemnar igualment pel delicte d'alcoholèmia encara que no hagi pogut demostrar-se mitjançant el test una taxa superior en aire respirat al 0,60 mg per litre?
L'article 383 del Codi Penal s'encarrega de tipificar la negativa a realitzar la referida prova davant el requeriment d'un agent de l'autoritat. El precepte penal estableix:
“El conductor que, requerit per un agent de l'autoritat, es negués a sotmetre's a les proves legalment establertes per a la comprovació de les taxes d'alcoholèmia i la presència de les drogues tòxiques, estupefaents i substàncies psicotrópiques (…), serà castigat amb penes de presó de sis mesos a un any i privació del dret a conduir vehicles a motor i ciclomotors per temps superior a un i fins a quatre anys”.
Com és de veure, aquesta negativa es troba castigada amb una pena composada de presó i de privació del dret a conduir. Amb això s'evita la picaresca que succeïa anys enrere abans de les reformes del Codi penal en les quals a nivell de penalitat, era preferible cometre el delicte de desobediència abans que el de conduir sota la influència de l'alcohol ja que abans, el primer delicte (el de desobediència), no comportava retirada de carnet. A l'actualitat, tal com s'ha indicat, el delicte de desobediència comporta en tot cas la privació del dret de conduir, tenint ara una penalitat més agreujada en comportar penes de presó, a diferència del delicte d'alcoholèmia, la qual podria comportar multa o treballs en benefici de la comunitat.
És més, tal com ha establert recentment el Ple de la Sala del Tribunal Suprem en Sentència del mes de Juny de 2017, un jutge pot condemnar pels dos delictes alhora: És a dir, d'una banda pel delicte d'alcoholèmia si a través dels simptomas físics pots desprendre's la influència etílica en la conducció i per l'altre, pel delicte de desobediència per negar-se a sotmetre a la prova requerida per la policia. L'Alt Tribunal ha declarat que és perfectament compatible el que existeixi en una mateixa sentència una condemna per conduir embriac i una altra per negar-se a sotmetre's a les proves d'alcoholèmia, i que amb aquesta doble condemna no s'està vulnerant ni el principi de proporcionalitat, ni el principi "non bis in idem" ja que el que es pretén per part del legislador és "reforçar amb major eficàcia la tutela penal dels importants béns juridicos personals que estan darrere dels riscos de la circulació vial"
No obstant això, perquè una persona pugui ser condemnada pel delicte de desobediència a sotmetre's a les proves d'alcoholèmia, han de concórrer els següents requisits:
- Requeriment exprés i directe de l'agent de l'autoritat.
- Negativa expressa i directa del requerit.
- Advertiment de que la negativa a sotmetre's a la prova pot tenir les conseqüències penals esmentades i que es regulen a l'article 383 del CP.
- Persistència en la negativa del requerit.
Així mateix, en ocasions els agents de l'autoritat requereixen la realització d'una segona prova (si el resultat de la primera sobrepassés la taxa reglamentària o presentés la persona examinada símptomes evidents de trobar-se sota influència de begudes alcohòliques o substancies estupefaents), segons exposa el propi precepte “per a una major garantia i a efecte de contrast”. La doctrina és taxativa en considerar que el conductor que es negués a la realització d'aquesta segona prova no pot quedar exempt de responsabilitat penal pel fet d'haver-se sotmès a la primera, tenint en compte que la precisió dels etilómetres amb que es practica la mateixa és com menys qüestionable. Així ho entenen Jutges i Tribunals i també és la interpretació que segueix la Fiscalia General de l'Estat en la seva Circular 10/2011 sobre unificació de criteris. En aquest sentit, afegir que el requerit té dret a contrastar els resultats obtinguts en els test mitjançant anàlisi de sang, si ben aquest dret solament li vas agafar havent-se realitzat prèviament les proves per les quals hagués estat requerit.
Finalment, i com a conclusió, la recomanació no pot ser una altra que, si vostè és requerit pels agents de l'autoritat per sotmetre's a la prova d'alcoholèmia, la realitzi. Una vegada realitzada, i ja amb l'assistència del seu advocat, podrà valorar-se si la prova s'ha desenvolupat correctament i amb tos els requisits legals per a que la mateixa sigui vàlida o si existeixen elements per poder-la impugnar, però en qualsevol cas, no es negui a realitzar-la. Tingui present que, cas que vostè es negués poden immobilitzar el seu vehicle i fins i tot detenir-li per traslladar-li a dependències policials.
8 Comentaris
Deixa un comentariDeixa un comentari
Balbino guerrero pinto
Me e negado a la prueba de alcohólica me puede quitar punto el permiso me lo retira i multa también pero lo punto me preocupa
AOB Abogados
Buenos días,
Le negativa a someterse a las pruebas de alcoholemia puede conllevar la comisión de un delito que, entre otras penas, puede comportar la retirada de carnet entre 1 y 4 años.
Si necesitas asistencia por parte de uno de nuestros abogados penalistas, no dudes en contactar con nuestro despacho de abogados.
Un saludo
Daniel
Hola buenas el otro día me negué a soplar en la prueba del halcool. Y quiero preguntar que no puedo meterme en problema en dos años. Por antiguos antecedentes. Al tener los dos años acumulados, puedo entrar en prisión por no someterme a la prueba del halcool?
AOB Abogados
Hola Daniel,
Para asesorarte adecuadamente, necesitamos saber el tipo de antecedente penal y la condena que se te impusoy valorar si, caso de ser condenado por el nuevo delito, se te podría aplicar la suspensión extraordinaria que prevee el codigo penal.
Utiliza alguno de los servicios legales online o contacta con nuestro despacho para solicitar visita con uno de nuestros abogados expertos en derecho penal.
Un saludo
carlos varela
Y si padezco una enfermedad grave de garganta como procederan conmigo. Puedo acreditar que no hay negativa por la dolencia, pero como comprueban si tengo intoxicación alcohólica.
AOB Abogados
Hola Carlos,
Debería quedar muy acreditada la imposibilidad fisica que impediria someterse a la prueba por etilómetro. Téngase en cuenta que también existe la prueba de contraste por sangre...
Un saludo
Rui maciel
Hola buenos dias . Ayer tube un acidente de coche solo .me fui al hospital e me negue a hacer el teste de alcolemia . Es la primera vez que tengo uno acidente . Podere ser imputado ?
AOB Abogados
Buenos días,
No entrarás en prisión por ello si no tienes antecedentes penales, pero negarte a someterte a las pruebas de alcoholemia en España es delito.
Contacta con nuestro despacho si precisas asistencia.
Un saludo